Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Međutim kozje mleko poseduje niz drugih terapijskih osobina koje su značajne za ljudsko zdravlje. Posebno je značajna tolerantnost na kozje mleko. Naime, pojedina istraživanja pokazuju da preko 50% osoba kod kojih se javlja alergijska reakcija pri konzumiranju kravljeg mleka ne reaguju negativno na kozje. Ova se osobina uglavnom vezuje za odgovarajuće vrste albumina koje se u značajno većoj koncetraciji nalaze u kravljem negoli u kozjem mleku. Tolerantnost na kozje mleko je naročito izražena kod dece, gde se procenat nepojavljivanja alergijskih reakcija na kozje mleko u odnosu na kravlje značajno povećava, pa čak prelazi 90%.

Slično je i sa tolerancijom na laktozu. 

Jogurt 2,8% mm

Jogurt se proizvodi od najkvalitetnijeg kozjeg mleka. U većini evropskih zemalja i SAD, jogurt se obično proizvodi kao gust proizvod, zbog čega u mnogome podseća na kiselo mleko, pa čak i pavlaku. Naš jogurt od kozjeg mleka se proizvodi po recepturi tipičnoj za zemlje Balkana, u tečnom je stanju, poseduje prijatnu gustinu i izvanredan je kao dopuna obroka. Dve jogurtne kulture čine ovaj proizvod izrazito korisnim. “Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus” je važan borac u borbi za zdravlje digestivnog trakta, jer se nastanjuje u sluzokoži creva i uspešno neutrališe toksine i štetne bakterije.

Osim toga on podstiče razvoj ostalih probiotskih kultura održavajući crevnu floru u optimalnom stanju. Pojedina istraživanja ističu njegova antitumorna, pa čak i antikancerogena svojstva. Veoma je otporan na toksine i povišenu kiselost, pa ne gubi pozitivna svojstva na svom putovanju kroz sistem za varenje. Koristan je u lečenju bronhitisa i umanjuje rizik od pojave raka pluća, jer je jak faktor u obnavljanju plućnih ćelija.

Čudo 1% mm

Probiotski napitak “Čudo” je po svojoj konzistenciji i ukusu veoma sličan klasičnom tečnom jogurtu. U njemu se takođe nalazi i jogurtna kultura “Streptococcus salvarius subsp. thermophilus” koja je veoma zdrava za gastrointestinalni trakt. Ono što “Čudo” čini posebnim jesu upravo probiotske kulture. “Lactobacillus acidophilus” se prirodno nalazi u usnoj duplji i crevima kod ljudi i bitan je zaštitni faktor protiv infekcija i bolesti. Pojedina istraživanja pokazuju veliki značaj ove kulture za prevremeno rođenu decu ili novorođenčad sa oslabljenim digestivnim traktom. Odlična je u borbi protiv alergija i ekcema.

Probiotske kulture povoljno deluju na kardiovaskularni sistem, snižavaju nivo holesterola, imaju antikancerogene i nutritivne efekte (sinteza vitamina K i B grupe, stimulacija enzimske aktivnosti), deluju na urogenitalni trakt i optimizuju aktivnost imunog sistema. Konačno, “Čudo” sadrži svega 1% mlečne masnoće, pa je povoljno i za one osobe kojima odgovara sniženi sadržaj masti. Ovaj je napitak izvor zdravlja – preporučiv za sve osobe.

Slatka Surutka

Surutka nastaje kao “nusproizvod” prilikom proizvodnje sira. Međutim, ona sadrži niz korisnih sastojaka. Tačnije, dok najvećideo mlečnih masti i proteina kazeina ostaje u siru, najveći deo laktoze, kao i albumina i globulina ostaje u surutki. Kozja surutka sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, 23 aminokiseline (sve esencijalne), do 11 enzima i mnoge druge, za zdravlje i razvoj ljudi neophodne materije.

Pomenuti surutkini proteini (laktoalbumin i laktoglobulin) su najviše biološke vrednosti. Brzo se apsorbuju i direktno snabdevaju mišicne ćelije energijom i esencijalnim aminokiselinama. Podižu imunitet organizma. Vrlo efikasno deluju na regeneraciju obolele i zaštitu zdrave jetre, kao i poboljšanje rada bubrega. Imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola i krvnog pritiska, u prevenciji osteoporoze, zubnih naslaga i karijesa. Posebnim načinom proizvodnje izbegli smo dodavanje soli, konzervanasa, ili bilo kojih drugih aditiva, zbog čega naša surutka poseduje prirodan, vrlo prijatan, sladak ukus sličan mleku .