Međutim kozje mleko poseduje niz drugih terapijskih osobina koje su značajne za ljudsko zdravlje. Posebno je značajna tolerantnost na kozje mleko. Naime, pojedina istraživanja pokazuju da preko 50% osoba kod kojih se javlja alergijska reakcija pri konzumiranju kravljeg mleka ne reaguju negativno na kozje. Ova se osobina uglavnom vezuje za odgovarajuće vrste albumina koje se u značajno većoj koncetraciji nalaze u kravljem negoli u kozjem mleku. Tolerantnost na kozje mleko je naročito izražena kod dece, gde se procenat nepojavljivanja alergijskih reakcija na kozje mleko u odnosu na kravlje značajno povećava, pa čak prelazi 90%.
Slično je i sa tolerancijom na laktozu.
Jogurt 2,8% mm
Jogurt se proizvodi od najkvalitetnijeg kozjeg mleka. U većini evropskih zemalja i SAD, jogurt se obično proizvodi kao gust proizvod, zbog čega u mnogome podseća na kiselo mleko, pa čak i pavlaku. Naš jogurt od kozjeg mleka se proizvodi po recepturi tipičnoj za zemlje Balkana, u tečnom je stanju, poseduje prijatnu gustinu i izvanredan je kao dopuna obroka. Dve jogurtne kulture čine ovaj proizvod izrazito korisnim. “Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus” je važan borac u borbi za zdravlje digestivnog trakta, jer se nastanjuje u sluzokoži creva i uspešno neutrališe toksine i štetne bakterije.
Osim toga on podstiče razvoj ostalih probiotskih kultura održavajući crevnu floru u optimalnom stanju. Pojedina istraživanja ističu njegova antitumorna, pa čak i antikancerogena svojstva. Veoma je otporan na toksine i povišenu kiselost, pa ne gubi pozitivna svojstva na svom putovanju kroz sistem za varenje. Koristan je u lečenju bronhitisa i umanjuje rizik od pojave raka pluća, jer je jak faktor u obnavljanju plućnih ćelija.
Čudo 1% mm
Probiotski napitak “Čudo” je po svojoj konzistenciji i ukusu veoma sličan klasičnom tečnom jogurtu. U njemu se takođe nalazi i jogurtna kultura “Streptococcus salvarius subsp. thermophilus” koja je veoma zdrava za gastrointestinalni trakt. Ono što “Čudo” čini posebnim jesu upravo probiotske kulture. “Lactobacillus acidophilus” se prirodno nalazi u usnoj duplji i crevima kod ljudi i bitan je zaštitni faktor protiv infekcija i bolesti. Pojedina istraživanja pokazuju veliki značaj ove kulture za prevremeno rođenu decu ili novorođenčad sa oslabljenim digestivnim traktom. Odlična je u borbi protiv alergija i ekcema.
Probiotske kulture povoljno deluju na kardiovaskularni sistem, snižavaju nivo holesterola, imaju antikancerogene i nutritivne efekte (sinteza vitamina K i B grupe, stimulacija enzimske aktivnosti), deluju na urogenitalni trakt i optimizuju aktivnost imunog sistema. Konačno, “Čudo” sadrži svega 1% mlečne masnoće, pa je povoljno i za one osobe kojima odgovara sniženi sadržaj masti. Ovaj je napitak izvor zdravlja – preporučiv za sve osobe.
Slatka Surutka
Surutka nastaje kao “nusproizvod” prilikom proizvodnje sira. Međutim, ona sadrži niz korisnih sastojaka. Tačnije, dok najvećideo mlečnih masti i proteina kazeina ostaje u siru, najveći deo laktoze, kao i albumina i globulina ostaje u surutki. Kozja surutka sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, 23 aminokiseline (sve esencijalne), do 11 enzima i mnoge druge, za zdravlje i razvoj ljudi neophodne materije.
Pomenuti surutkini proteini (laktoalbumin i laktoglobulin) su najviše biološke vrednosti. Brzo se apsorbuju i direktno snabdevaju mišicne ćelije energijom i esencijalnim aminokiselinama. Podižu imunitet organizma. Vrlo efikasno deluju na regeneraciju obolele i zaštitu zdrave jetre, kao i poboljšanje rada bubrega. Imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola i krvnog pritiska, u prevenciji osteoporoze, zubnih naslaga i karijesa. Posebnim načinom proizvodnje izbegli smo dodavanje soli, konzervanasa, ili bilo kojih drugih aditiva, zbog čega naša surutka poseduje prirodan, vrlo prijatan, sladak ukus sličan mleku .