Skip to content Skip to footer

Kozji sir u listu kestena

Kozji sir u kestenovom listu poseduje dugu tradiciju spremanja u Francuskoj (u regiji Provansa), gde je poznat pod imenom „Banon“. Njegova istorija je duga i potiče još iz vremena starog Rima kada su lokalni meštani u trgovačkom gradu Banon skupljali kestenov list sa drveća pokraj puta, hodajući od svojih domova do crkve. Kestenov list, koji leži u belom vinu dva dana pre nego što se u njega umota sir, održava sir svežim zadržavajući njegovu blago kiselu vlagu i pri tome mu daje svež ukus voća koji potiče iz vina.

Bele, sive i plave plesni, koje se nalaze na površini sira ispod kestenovog lišća, doprinose neodoljivom ukusu, lagano obrađujući sir u toku zrenja. Zrenje traje između 20 i 30 dana, u potpuno kontrolisanim uslovima zbog velike osetljivosti ovog sira. Konzistencija je od kremaste, gotovo tečne, preko meke, do nešto čvršće. Sir ima jak ukus i miris zbog čega se lepo dopunjuje svežim, hrskavim pecivom.

Odličan je sa slatkim dezertnim vinima, a vredi pokušati pronaći kombinaciju i sa belim vinima, ili žestokim alkoholnim pićima. Kestenov list je potrebno ukloniti pre konzumiranja sira.

SKU: GP2001 Category: Tags: , Product ID: 22806

Description

SASTOJCI: Punomasno pasterizovano kozje mleko; list kestena; kuhinjska so; učvršćivač kalcijum-hlorid; prirodno teleće sirilo; starter kulture za sir; suvo belo vino. Min.60% MMuSM sira / Min.67% VuBM sira

NUTRITIVNA VREDNOST
(prosečno u 100g proizvoda):
Energetska vrednost: 1626 KJ/388 kcal
Proteini: 15 g
Ugljeno-hidrati: 1,1 g
od čega šečeri: 1 g
Masti: 36 g
od čega zasićene masne kiseline: 21 g
Vlakna: 0,1 g
Natrijum: 300 mg
Čuvati na temperaturi 0-8°C

ROK UPOTREBE: 45 dana
JEDINICA MERE: kom.

PRIMARNO PAKOVANJE
Folija/papir za umotavanje

SEKUNDARNO PAKOVANJE
Deluks karton kutija (105x105x45 mm)

NETO U PAKOVANJU – 200g

Additional information

Weight 0.2 kg
Dimensions 10.5 × 4.5 × 10.5 cm