Skip to content Skip to footer

Kiš sa spanaćem i kozjim sirom

OOvaj recept je odlično rešenje za hladne jesenje dane kada želite da provedite vikend kod kuće. Možete eksperimentisati sa brašnom, probati sa ražanim ili bilo kojim integralnim. Ako nemate kozji sir, možete staviti fetu ili bilo koji drugi mladi sir. Ovaj kiš dobro će da vas zasiti, odličan je i kad se ohladi, a sutradan možete ga poneti sa sobom na posao (ako ostane).

Sastojci:

Za podlogu:

  • 1 šolja (oko 250 g) sitno mlevenog kukuruznog brašna
  • ½ šolje ovsenog ili speltinog brašna
  • 2 jajeta
  • ½ kašičice soli
  • 3 kašike kokosovog ulja ili gi (ako nemate, može i maslac)
  • 3  kašike hladne vode

Za fil:

  • 2 jajeta
  • 150-200 g mladog kozjeg sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka (ili 1 glavica crnog i veza mladog luka)
  • 1-2 čena belog luka
  • 150 g svežeg ili ½ pakovanja smrznutog spanaća
  • so i biber
Način pripreme:

Zagrejte rernu do 180 stepeni. U dubokoj činiji pomešajte jaja, brašno, so i kokosovo ulje. Dodajte hladnu vodu i još jednom izmešajte dok ne postane ujednačeno.

Namažite okrugli pleh (prečnika 20-24 cm) uljem i rasporedite testo po dnu i zidovima. Pecite u rerni 10 minuta, onda izvadite i stavite sa strane. Smanjite temperaturu rerne do 170C.

Za fil mešajte jaja u činiji oko 30 sekundi. Dodajte usitnjen sir, so, biber i dobro promešajte.

Na srednjoj vatri zagrejte duboki tiganj. Dinstajte na ulju sitno naseckan crni (i/ili mladi) i beli luk par minuta. Zatim dodajte spanać i dinstajte sve zajedno dok spanać ne omekša (oko 5 min). Ako koristite zamrznuti spanać, promenite redosled – prvo dinstajte spanać, a na kraju mu dodajte luk.

Spojite spanać i luk sa jajama i sirom. Dobro promešajte i izručite fil na podlogu. Dobro rasporedite. Pecite u rerni oko 40-45 minuta dok fil ne počne da poprima zlatnu boju. Izvadite kiš iz rerne i malo ohladite. Prijatno!

Age is of no importance unless you’re a cheese. ― Billie Burke

Recept preuzet sa vita.rs

Leave a comment