Osnovna karakteristika većine KOZARI proizvoda jeste da su oni ručno pravljeni u kontrolisanim uslovima.
Stranci bi rekli “artisanal”, “craft”, “hand-made”. Mnoge operacije pri proizvodnji KOZARI sireva se obavljaju ručno, za šta je potrebno dosta veštine iskusnih majstora ovog zanata. Nakon termičke obrade sirevi se ručno seku, nalivaju u kalupe, sole, ručno im se dodaju začini i njima manipuliše dok su u komorama za zrenje. Na kraju se čak i ručno umotavaju I pakuju u finalnu ambalažu. Sa druge strane čitav process proizvodnje se kontroliše u skladu sa normama implementiranog sistema kvaliteta I bezbednosti. U pozadini procesa se nalazi sofisticirana oprema za termičku obradu, obiranje i po potrebi homogenizaciju mleka. Kroz proizvodnu radionicu se proteže inteligentno osmišljena mreža cevi I ostale opreme koja omogućava da se sistem adekvatno opere i dezinfikuje nakon svakog ciklusa proizvodnje. Ovo je spoj tradicije, zanatskog majstorstva I složene tehnologije