Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama

Sastojci
  • kozji sir – 1 pakovanje, francuski
  • jagode – 4 – 5 komada
  • zelena salata – 1/2 glavice
  • bejbi spanać – 1 – 2 šake listova
  • orašasti plodovi – miks + semena
  • šećer – oko 1kašike da karamelizujete sir
  • maslinovo ulje
  • so
  • balzamiko sirće
Način pripreme

Očistite jagode za salatu i isecite ih na tanke komade. Stavite ih u manju posudu i pomešajte sa malo maslinovog ulja, belim balzamiko sirćetom i prstohvatom soli. Ostavite tako 5-10 minuta, ne više.

Operite zelenu salatu i iskidajte je u posudu. Trebalo bi da bude dobro oceđena od vode. Pomešajte sa listovima bejbi spanaća.

Zelenu salatu začinite prelivom od maslinovog ulja, soli i balzamiko sirćeta, a možete dodati i sos koji su jagode odvojile.

Na suvom tiganju tostirajte orašaste plodove i semenke. Ostavite sa strane i sačekajte da se ohlade.

U isti vreli tiganj stavite mali komad papira za pečenje malo premazan maslinovim uljem. Rasporedite polovinu šećera i sačekajte dok ne počne da se karamelizuje. Vatra ne bi trebalo da bude veoma jaka da ne bi brzo izgorelo.

Na gotov formirani karamel stavite krišku pečenog sira i ostavite da se zalepi za sir i postane ćilibarska kora.

Zatim podignite sir, stavite preostali šećer i ponovo ga vratite u tiganj da se sa druge strane karamelizuje.

Uklonite i stavite na zelenu salatu. Sa strane poređajte jagode i pospite tostiranim semenkama i orasima.

Salata sa zapečenim kozjim sirom i mariniranim jagodama – spektakularna i veoma ukusna ideja kojom možete zadiviti sve goste za stolom.

Odlična kombinacija!

“You have to be a romantic to invest yourself, your money, and your time in cheese.”

Anthony Bourdain
Recept preuzet sa bonapeti.rs

Leave a comment