Stari beli sir
Beli sir se proizvodi prema starom srpskom receptu i formira se u pravilne četvrtaste kriške. Potrebno je oko devet litara mleka da bi se napravio kilogram ovog polutvrdog, punomasnog i veoma kompaktnog sira. Intenzivno presovanje, u trajanju od jednog dana, uklanja veći deo vlage sira, dok period starenja, u kontrolisanim uslovima u trajanju od najmanje dvadeset dana, stvara ukus starog i suvog sira. Posebne mlečne starter kulture poboljšavaju njegov ukus i istovremeno sprečavaju razvoj neželjenih mikroorganizama. Tvrđi je od sličnih vrsta sireva i poseduje veoma prijatan slano-kiseli ukus sa prizvukom kozjeg mleka.
Uz malo sreće probaćete ga u periodu idealnog zrenja, kada počinje dadobija blago gorak, pa čak i slatkast ukus. U ovom siru uživajte dok pijete bela i crna vina. Odličan je uz voćne rakije poput šljivovice, kajsije, kruške i dunje. Pokušajte da isečete nešto deblje komade. Stavite ih na gril i pecite dok površina ne dobije žutocrvenkastu boju.
Stari beli dimljen prirodnom aromom tečnog dima
Osnova dimljenog sira je polutvrdi punomasni beli kozji sir, te se i on formira kao pravilne četvrtaste kriške različitih debljina. Nakon perioda starenja u periodu od najmanje dvadeset dana, beli sir se vadi iz posuda, suši i zatim hladno dimi „tečnim dimom“. Takozvani „tečni dim“ se proizvodi u kontrolisanim uslovima iz prirodnog dima. Opasne supstance se uklanjaju iz prirodnog dima pre nego što se kondenzuje i rastvara u potpuno čistoj vodi. Kriške belog sira se potapaju u tečni dim i ostavljaju u njemu još jedan dan, nakon čega se izvade, dobro ocede i prosuše. Sir ima nešto suvlji, ali veoma prijatan i blag dimljeni ukus.
Tradicionalno, dimljeni sir se jede kao predjelo zajedno sa pršutom, slaninom, paradajzom, krastavcima i belim hlebom. Povećajte užitak konzumiranjem žestokog alkohola poput rakija od šljive, kajsije, kruške, dunje.
1 Comment
Ashton Porter
At vero accusam et justo duo dolores et ea rebum. At vero accusam et justo duo dolores et ea rebum.
Comments are closed.